Skip to main content

NOVÝ KATALÓG RODINNÝCH DOMOV   stiahnite TU !

Mýty o montovaných domoch

Ako spoločnosť, ktorá sa už 20 rokov venuje montovaným domom a vybudovala si vlastný certifikovaný konštrukčný THREE systém®, sa neustále stretávame s opakovanými mýtmi ohľadom týchto stavieb. Konštrukčné systémy drevostavieb sa vyvýjali už pred mnohými rokmi od tej doby sa neustále zdokonaľujú aj vďaka početným štúdiám, ktoré stále prebiehajú a v súčasnosti mame jasne a zrozumiteľne odpovede na časte otázky našich klientov.

Prvou častou otázkou je životnosť.
Najlepším príkladom a zároveň odpoveďou sú historické 200 až 400 ročne drevostavby. Kľúčom je výber kvalitného materiálu a správna starostlivosť a ochrana konštrukčného systému. Naša spoločnosť používa v THREE systéme® kvalitne LVL hranoly – lepene vrstvene drevo, ktoré majú väčšiu odolnosť voči vlhkosti, lepšie pevnostne vlastnosti a oveľa viac výhod v porovnaní s rastlým drevom.

Riziko požiaru?
Štatisticky nie je rozhodujúci faktor z akého materiálu je dom/budova postavená z hľadiska výskytu požiaru. Dnešné stavby podliehajú protipožiarnej ochrane a zároveň je horľavosť kontrolovaná pomocou veľkej škály protipožiarnych materiálov - ako napríklad obkladmi, izoláciami, retardérmi horenia a podobne. V našom THREE systéme® používame horčíkové dosky (MgO dosky), ktoré odolávajú teplotám až od 800- 1200°C.

Akustické vlastnosti drevodomu?
Tu je takisto kľúčom správna voľba materiálu a odpruženie horizontálnych konštrukcii. Na elimináciu nežiaducich zvukov sa využívajú rôzne techniky, zároveň využitie betónového poteru a akustika drevostavieb je sama osobne veľmi dobra. Ak ju ale chcete ešte vylepšiť, je možne použiť akustické izolácie. PUR panely, ktoré používame disponujú veľmi dobrými akustickými vlastnosťami.

Prehrievanie?
Kvalitná drevostavba s izoláciou a dobrým tienením a poprípade s riadeným vetraním, čo je už dnešným štandardom, má lepšie tepelnoizolačné vlastnosti ako domy z iných materiálov. Naša firma používa PUR panely od nemeckej spoločnosti Linzmeier, ktoré vďaka svojim skvelým izolačným vlastnostiam spĺňajú  parametre pri výrazne tenších stenách.

Hlodavce a hmyz?
Montované domy postavené z THREE systému® nie sú lákadlom pre hlodavce a hmyz z dôvodu, že PUR panel a takisto aj MgO doska je pre nich nestráviteľná.

Cena?
Ako vo všetkých oblastiach aj tu platí, že cena sa odvíja od kvality a predstáv investora. Hlavným rozdielom je, že pri výstavbe THREE systému® sa jedná o suchá výstavbu, ktorá šetrí čas, pracovnú silu a tým aj peniaze. Každá spolupráca je individuálna, pričom s vyššími nárokmi klienta alebo s vyššou zložitosťou konštrukcie, priamo úmerne stúpa aj cena stavby.